EasyJet откри линия София - Берлин

EasyJet откри линия София - Берлин

Нискотарифната компания EasyJet откри официално новата си линия София - Берлин, "Шьонефелд".

Нискотарифната компания EasyJet откри официално новата си линия София - Берлин, "Шьонефелд". Това ще бъде четвъртата дестинация на авиопревозвача от София и втората нова пусната през тази година. Цената на билетите ще започва от 41.99 евро в едната посока. Полетите ще са три пъти седмично - във вторник, четвъртък и в неделя, а авиокомпанията отново е във фаза на експанзия на местна почва.

EasyJet е на българския пазар от шест години. Последните две-три обаче не бяха лесни за компанията на българския пазар и тя закри полетите си до Милано и Мадрид, като остана с две линии: София - Лондон ("Гетуик") и София - Манчестър. От компанията обясниха закриването на линиите към Испания и Италия с факта, че взимането на дял от пътувания с туристическа цел на силно конкурентни пазари, каквито са въпросните страни, е много по-трудно, а компанията е по-фокусирана върху бизнес полетите. Така от мениджмънта взимат решението да пренасочат самолетите си към пазари с по-голям потенциал. През 2013 г. обаче мениджмънтът на дружеството има по-добри очаквания за развитието си в България, като прогнозите са за около 20% ръст на пътниците. Преди малко повече от месец компанията започна да лети и до летище "Станстед", Лондон, от София.

Една натоварена линия

Като причини EasyJet да се спре на Берлин като единствена дестинация от София извън пределите на Великобритания, от компанията посочиха традиционните бизнес отношения между двете страни, многото учащи българи там, както и туризмът. Очакванията за съотношението на пътниците също е различно в сравнение с тези по линиите от и до Великобритания. По маршрутите от и до Лондон и Манчестър над 78% от пътниците са англичани. Очакванията за линията София - Берлин обаче са за 53% българи. 

Превозвачът обаче открива линията в момент, в който конкуренцията по нея се увеличи. Това стана, след като компанията, собственик на FlyNiki - Air Berlin, промени концепцията си и спря полетите на Niki от Виена до София (и Белград и Букурещ) с цел да оптимизира мрежата си, като засили ролята на основния си хъб в германската столица. Така малко след спрените директни полети до Виена бяха пуснати нови от София, но до Берлин и с Air Berlin. От EasyJet обясниха, че Air Berlin са обявили новите си полети два дни след тях, но въпреки това намират решението си за правилно, а пазарните им очаквания са положителни.

Въпреки оредяването на компаниите, които летят до Виена, и това, че линията е втора по брой пътници на софийското летище след Лондон, от EasyJet заявиха, че не обмислят линия дотам поради високите съпътстващи разходи на виенския пазар. По линията останаха само "България ер" и Австрийските авиолинии, а липсата на третия конкурент вече се усеща, коментираха пътници. "Купих си билета преди два месеца. Беше с 100 евро по-скъп, отколкото плащах преди", това обясни редовен пътник по линията Виена - София. Преди той е бил редовен пътник на FlyNiki.

Добави коментар


CAPTCHA Image reload image

0 Коментари