Летище София вече отговаря на категория III В за кацане при ниска видимост

Летище София вече отговаря на категория III В за кацане при ниска видимост

От днес летище София приема полети и при гъста мъгла. Най-голямото летище в България вече отговаря на категория III В за кацане при ниска видимост.

На Летище София от днес може да се каца и при едва 75 метра видимост. С въвеждането на така наречената Система за инструментално кацане, летището получи по-високата категория – III В за кацане при ниска видимост. 

По-високата категория е получена след въвеждането на процедури, позволяващи на авиационните оператори да осъществяват подход и кацане в условия на минимална видимост от 75 метра по категория III B.

Процедурите ще намалят броя на самолетите, които при лошо време се пренасочват за кацане и излитане от други летища. Това ще спести неудобствата на пътниците и авиокомпаниите, като няма да доведе до увеличаване на таксите за обслужване и цените на билетите, посочват от министерството.

При голяма мъгла в София полети бяха пренасочвани към Пловдив или към някое от морските летища.

За да повиши категорията си, летище София е подменило стоманената ограда в чувствителната зона с радиопрозрачна от фиброармиран полимер. Тя позволява да се каца в много гъста мъгла и пречи на външно въздействие да изкривява лъча от антената, която насочва приземяването.

Малко летища в света оперират в условия на ниска видимост при категория категория III B. За да се извърши приземяване по указанията на Системата за инструментално кацане категория III В, е необходимо и самолетът да е специално оборудван, както и екипажът да има необходимата квалификация, допълват от министерството. Въпреки това пилотът и авиокомпанията в определена ситуация могат да вземат решение за отмяна на кацането, защото те преценяват степента на сигурност.

Добави коментар


CAPTCHA Image reload image

0 Коментари