Летище Варна откри нов терминал

Летище Варна откри нов терминал

Терминал 2 на летище Варна разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства.

Официалното откриване на терминал 2 на летище Варна се състоя на 15 август 2013 г. На церемонията присъстваха много гости, сред които главният финансов директор и член на Управителния съвет на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" Матиас Цийшанг, главният изпълнителен директор на Фрапорт Алета Фрейн фон Масенбах, министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, кметът на Варна Иван Портних.

Новият терминал е около три пъти по-голям от досегашния, като на час може да бъдат обслужвани по 1037 пътници. Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал.

Съоръжението е проектирано така, че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик.

Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства. По време на проектирането и изграждането на съоръжението работиха повече 1000 работници и служители, а изграждането и оборудването осигури поръчки на редица малки и средни фирми.

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД във варненското летище за последната година и половина. В края на миналия февруари бе открита напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети – инвестиция от 40 млн. лева. Същевременно концесионерът е изплатил повече от 100 милиона лева на държавата като данъци, концесионни и други такси.

Строителството на терминала в Бургас също е във финалната си фаза на изпълнение, като предстои и неговото откриване.

Добави коментар


CAPTCHA Image reload image

0 Коментари