Ново летище за лека и спортна авиация край Плевен

Ново летище за лека и спортна авиация край Плевен

Уникална авиационна база „Скай парк“ отвори врати за празника на Плевен - 15 май. Авиобазата на летището в Бохот, освен полети и обучение на любители пилоти, ще се извършва ремонт и прегледи на лека авиационна техника до 5700 кг. Базата е уникална за България. До момента у нас не е съществувала такава за спортни и туристически самолети. Подобна има в София - на „Луфтханза“, но за граждански самолети.

Авиобазата край Бохот е изградена в съответствие с изискванията на Европейската авиационна агенция за безопасност на полетите. Открито е и училище за любители пилоти за туристическа и спортна авиация. Покрилите изискванията получават лиценз за любители пилоти и могат да летят на територията на страната и Европа, но без възнаграждение. За да летят в небето на ЕС, пилотите трябва да са защитили и четвърто ниво на английски език.

Летището е с 450 метра асфалтово покритие и още 600 метра грунд. Изграждането на подобно съоръжение е много скъпо и трудно. Само 400-те метра обновен асфалт на летището са стрували 70 000 лева. То е сертифицирано от Главната въздухоплавателна администрация и има международен код, което ще позволи след влизането ни в Шенген на него да кацат свободно пилоти от ЕС. 

Планира се изглаждане и на хотелски комплекс за нуждите на авиатори и гости.
Информация: skyscrapercity.com

Добави коментар


CAPTCHA Image reload image

0 Коментари